Za ekonomsko vanredno stanje

14:37 08. 06. 2022. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Pokret Dveri zatražio je danas uvođenje ekonomskog vanrednog stanja u zemlji i predstavio svoj paket mera direktne podrške za pomoć privredi i građanima, posebno socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

Potpredsednica Dveri Tamara Milenković Kerković rekla je, na konferenciji za novinare ispred Vlade Srbije, da država mora da donese fiskalne i mere direktne pomoći pojedincima i domaćinstvima, a prva od njih je ukidanje poreza i doprinosa na minimalne zarade - da se omogući da se minimalna zarada za 350.000 ljudi poveća do iznosa minimalne potrošačke korpe od 42.519 dinara, umesto 35.414 dinara, koliko je minimalna zarada sada.

Zahtev Dveri je i da se ukine PDV na osnovne životne namirnice - hleb, ulje, mleko i mlečni proizvodi, dečja hrana, koje čine gotovo 50 odsto minimalne potrošačke korpe, ukinu akcize na naftu i naftne derivate od avgusta do kraja zimskih meseci, kao i da se smanji PDV na 17 odsto na struju od 1. novembra ove do 1. aprila 2023. godine, a potpuno ukine za osetljive kategorije potrošača. (kraj) vbr/dal/dj

Share: