Primeniti Berlinski proces

19:15 09. 06. 2022.

BRISEL - Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero izjavila je portalu Juropijen Vestern Balkans da lideri regiona moraju da ostvare napredak u implementaciji Zajedničkog regionalnog tržišta (CRM), dogovorenog 2020. godine u okviru Berlinskog procesa, i ocenila da je nedostatak implementacije stopirao važne dobiti za preduzeća, investitore i potrošače.

Na pitanje portala kakvu poruku šalje prisustvo evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija na skupu inicijative Otvoreni Balkan u Ohridu, Pisonero je odgovorila da Evropska komisija pozdravlja to što su učesnici incijative posvećeni promovisanju veće regionalne integracije, ali da je jasno da najveće koristi donosi integracija u kojoj učestvuje svih šest partnera sa Zapadnog Balkana.

"Lideri Zapadnog Balkana treba da ostvare napredak u implementaciji Zajedničkog regionalnog tržišta (CRM), uspostavljenog na Samitu u Sofiji 2020. godine, uz konstruktivan angažman svih strana. To je važno da bi se ostvarile pune prednosti regionalne integracije, kao najbolje moguće korišćenje investicija u okviru Ekonomskog i investicionog plana, ali i za bolje povezivanje čitavog regiona sa jedinstvenim tržištem EU", rekla je Pisonero. (kraj) is/mr/bdr

Share: