Investicije u energiju

15:33 13. 06. 2022. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović sastala se danas sa delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koju je predvodio potpredsednik EBRD Alen Piju, i sa njima razgovarala o investicijama u projekte obnovljivih izvora energije, povećanju energetske efikasnosti i gasnoj diverzifikaciji.

Mihajlović je istakla da je Ministarstvo donelo moderan zakonski okvir i da priprema dva važna starteška dokumenta - nacionalni plan za klimu i energetiku i strategiju razvoja energetike, te da je saradnja sa EBRD značajna u procesu energetske tranzicije i promene energetskog miksa, navodi se u saopštenju.

"Sa EBRD imamo dobru saradnju i verujem da ćemo tako i nastaviti. Trenutna vrednost naših zajedničkih projekata je 360 miliona evra. Naš najvažniji zadatak tiče se promene energetskog miksa i kako da više koristimo druge vidove energije, pre svega OIE, kako bismo postigli karbonsku neutralnost do 2050. godine. Partnerstvo i podrška EBRD u tom procesu su nam veoma važni“, istakla je Mihajlović. (kraj) vbr/lč/dj

Share: