Poziv NBGD predstavnicima EU

15:41 13. 07. 2022. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Pokret Ne davimo Beograd (NDBG) pozvao je predstavnike Evropske unije da pruže podršku novim progresivnim snagama na Zapadnom Balkanu koji se bore za zdravu životnu sredinu i kvalitetan život građana, jer je to jedini kredibilan način da građani Srbije i regiona povrate veru u evropske integracije, saopštila je danas ta organizacija.

Na susretu političkih i društvenih aktivista sa Zapadnog Balkana u organizaciji Fondacije nemačke partije Zelenih i Evropske zelene partije, predstavnici NDBG poručili su da tolerisanje postojećih autoritarnih političkih režima, kao što je onaj Aleksandra Vučića, doprinosi isključivo smanjenju vere u demokratiju.

Autoritarni režimi redovno posegnu za politikama nacionalizma, dizanja tenzija u regionu, kontroli medija, kada se nađu ugroženi, a njihova tolerancija vodi ka raširenoj apatiji među građanima Zapadnog Balkana prema EU. Politike koje ovakvi režimi sprovode uvek stvaraju nepravedne odnose u društvu i ogromne ekonomske nejednakosti koje osećaju sami građani, poručila je na skupu u Briselu Biljana Đorđević. (kraj) vbr/dal/dj

Share: