Sud oslobodio sindikalce

20:47 18. 07. 2022. FoNet | Branko Vučković

KRAGUJEVAC - Osnovni sud u Leskovcu oslobodio je u prvostepenom postupku predsednika Samostalnog sindikata metalaca Srbije (SSMS) Zorana Markovića i predsednika Samostalnog sindikata (SSS) u Kompaniji Jura – Leskovac Predraga Stojanovića, potvrđeno je FoNetu u SSMS.

Protiv Markovića i Stojanovića ta kompanija je podnela krivične tužbe zbog navodnog narušavanja njenog poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti.

Predsednik SSM Zoran Marković rekao je da je ova presuda veoma važna za radnike, jer u Srbiji još uvek ima poslodavaca koji misle da ne moraju da poštuju domaće zakone i propise.

To se posebno odnosi na poslodavce koji krše odredbe zakona o prekovremenom radu, uslovima rada kao i odredbe o odmorima, rekao je Marković i pozvao poslodavce da poštuju zakone i radnička prava proistekla iz njih.

Jura Leskovac je iskoristila pokretanje krivičnog postupka protiv predsednika fabričkog sindikata i udaljila ga s posla da ne bi govorio o različitim nepravilnostima kompanije u odnosu na zaposlene, ali je on odlukom inspekcije rada vraće na posao, rekao je Marković.

Share: