Saradnja vojski na Sinaju?

16:38 31. 08. 2022. FoNet/MOD | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Uspešna saradnja Vojske Srbije sa Nacionalnom gardom Ohaja jedna je od ključnih poluga saradnje u oblasti odbrane Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, ocenio je danas ministar odbrane Nebojša Stefanović u razgovoru sa kongresmenom SAD Majklom Tarnerom.

Stefanović i Tarner su razgovarali i o mogućnostima prve saradnje pripadnika dve vojske u mirovnoj misiji na Sinaju.

Stefanović je istakao i značaj donacija SAD sistemu odbrane Srbije, koje su u proteklih 10 godina iznosile više od 47 miliona dolara, a među poslednjima u nizu su i oklopna vozila "berket G3" za potrebe Vojne policije, ronilačka oprema za 72. specijalnu brigadu i 64-slajsni skener i pokretni rentgen aparat za Vojnu bolnicu Karaburma.

Tarner i Stefanović su se saglasili da dve zemlje imaju dobre osnove u istorijskim vezama naroda, koji su se zajedno borili i bili čvrsti saveznici u dva svetska rata, za dalji razvoj partnerstva i saradnje, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Navodi se da je Stefanović istakao da je Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem čvrsto opredeljena za očuvanje mira i stabilnosti, kako u regionu, tako i u svetu, za šta postoje brojni konkretni pokazatelji.

On je istakao dobru saradnju Vojske Srbije sa Kforom, podsećajući na njegovu ulogu i značaj u očuvanju bezbednosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali i na jednostrane poteze privremenih prištinskih institucija.

Tarner je zahvalio Stefanoviću na prijemu, dodajući da ceni ulogu Srbije i Vučića u očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Sastanku su prisustvovali i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, pomoćnici ministra odbrane za materijalne resurse i politiku odbrane Nenad Miloradović i Predrag Bandić, kao i direktor Vojnoobaveštajne agencije Zoran Stojković. (kraj) vbr/ivt/dpv

Share: