Opasna situacija

09:29 07. 09. 2022.

VAŠINGTON - Srbija će na kraju priznati nezavisnost i suverenitet Kosova, a jedan od ključnih elemenata tog poduhvata biće njena integracija u Evropsku uniju, kaže za Radio Slobodna Evropa Čarls Kapčan, član američkog Saveta za spoljne poslove i profesor Univerziteta Džordžtaun.

"Međutim, ostaje da se vidi kako i kada će taj cilj biti ostvaren. Trenutno smo u opasnoj i zabrinjavajućoj situaciji, jer smo već videli nazadovanja u Bosni i Hercegovini, u odnosima Srbije i Kosova, kao i sada u Crnoj Gori nakon pada vlade", ukazao je Kapčan.

Kako prenosi Kosovo onlajn, on smatra da je to privremenog karaktera, imajući u vidu geografsku blizinu Zapadnog Balkana sa Evropskom unijom, da su zemlje regiona okružene članicama evropskog bloka i NATO.

Kapčan misli da je mala mogućnost da Srbija odustane od evropskih integracija i ocenjuje da se Aleksandar Vučić pokazao veštim u balansiranju i sedenju na dve stolice.

Ne verujem, međutim, da bi Srbija dugoročno želela da bude u strateškom limbu, ili u savezu sa Kinom i Rusijom, kada je ostatak regiona usmeren ka evroatlatnskim integracijama. (kraj) def

Share: