Pohvala studentima iz Srbije

11:45 19. 09. 2022. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Studenti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) mogu da dobiju odlično obrazovanje i da nauče da stvaraju kritičko mišljenje i razmenjuju argumente, izjavio je danas ambasador SAD Kristofer Hil i pohvalio studente koji u SAD dolaze iz Srbije.

Hil je na regionalnom forumu obrazovanja za Evropu i Evroaziju Education USA naveo da one američke škole koje tragaju za kvalitetnim studentima nigde u svetu neće naći bolje studente od srpskih.

Dodao je da srpski studenti imaju odlične kapacitete da se obrazuju na polju nauke, tehnologije, inženjerstva, matematike i društvenih nauka, a da neki od njih "čak znaju i da igraju košarku".

Hil je istakao da SAD zaslužuju dobru reputaciju jer svojim obrazovnim sistemom dobro pripremaju ljude za rad bilo gde u svetu.

Istakao je da SAD uvek tragaju za talentima i da je ta zemlja zbog toga otvorena za mnoge ljude, sa otvorenim granicama koje su joj donele mnogobrojne benefite.

Hil je naglasio da bi svaka država svakodnevno trebalo da radi na demokratiji i dodao da bi Sjedinjene Države morale da budu svesne da ne dele svi njene vrednosti, da treba svima da bude jasno koje su to vrednosti i da bi SAD trebalo da podrže druge zemlje u razvoju demokratije.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić naglasio je da je Srbija svojom strategijom o razvoju obrazovanja do 2030. godine kao osnovni cilj postavila da obezbedi kvalitetno obrazovanje svakom građanu, a posebno deci i mladima.

Da bi ta vizija bila ispunjena, dodao je, neophodno je omogućiti svima dostupno obrazovanje tokom celog života, kvalitetni nastavni kadar koji neprestano može da se usavršava, a studentima funkcionalno znanje.

Zbog toga je razmena iskustava sa drugim zemljama od ključne važnosti, naveo je Ružić i istakao da je jačanje saradnje sa SAD jedan od spoljnopolitičkih prioriteta.

Ružić je istakao da su SAD, kao jedna od vodećih sila na polju obrazovanja i tehnološkog razvoja, veoma dragocen partner Srbije. (kraj) vip/bdb/dj

Share: