Obeležavanje Dana slobode

16:29 26. 10. 2022. FoNet | Katarina Tomović

BEOGRAD - Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević rekao je danas da se u Beogradu do 1. novembra proslavljaju Dani slobode, posvećeni slavnoj srpskoj vojsci u oba svetska rata, ali i saveznicima, među kojima i SAD, javlja Beoinfo.

On je na manifestaciji u okviru programa "Vudro Vilson i srpski dan", posvećenog srpsko-američkom prijateljstvu poručio da je Vudro Vilson svakako jedna od najznačajnijih ličnosti 20. veka i da je zahvaljujući njegovom naporu potpisan Versajski mirovni sporazum i podržana njegova inicijativa da se osnuje Liga nacija.

"Predsednik Vilson je bio prijatelj i zaštitnik srpskog naroda, borio se najsnažnije za interese naše zemlje 1919. godine u Versaju", kazao je Nikodijević.(kraj) dar/kt

Ambasador SAD Kristofer Hil naglasio je da istorija može biti okrutna učiteljica za mnoge zemlje, a po njegovim rečima, ni za jednu zemlju to više ne važi koliko za Srbiju.

"Prvi svetski rat bio je posebno tragičan za srpsku istoriju, jer je 28 odsto stanovništva izgubljeno, ali je Drugi svetski rat bio i gori", naglasio je Hil.

Kako je rekao, savezništvo iz prošlosti će opstati i danas i u budućnosti dok god dve države zajednički budu radile na zadatku da se izgradi bolji svet.(kraj) dar/kt/dpv

Share: