Sprečiti dodatnu eskalaciju

23:31 05. 11. 2022. FoNet | Desk

BRISEL - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj razgovarao je u subotu uveče sa predsednicima Srbije i Kosova Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem i pozvao obe strane na uzdržanost od jednostranih akcija koje bi mogle dovesti do daljih tenzija.

Borelj je u tvitu ocenio da "nedavna dešavanja dovode u opasnost godine napornog rada u okviru dijaloga Beograda i Prištine". 

"Povlačenje kosovskih Srba iz kosovskih institucija nije rešenje za aktuelne sporove i ima potencijal da dodatno eskalira tenzije na terenu", kaže se u pisanoj izjavi Borelja. Srbija i predstavnici kosovskih Srba pozvani su da se vrate u kosovske institucije, računajući policiju, pravosuđe i lokalnu samoupravu, dok je od Kosova zatraženo odlaganje procesa preregistracije tablica, obustavljanje kaznenih akcija prema vlasnicima KM tablica i preduzimanje koraka ka uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Međunarodna zajednica će reagovati na "bilo kakve radnje" koje bi mogle dovesti do tenzija, a za bezbednosni odgovor zadužena je Misija EU  za vladavinu prava – Euleks, u saradnji sa NATO/Kfor i Kosovskom policijom, poručio je visoki predstavnik. (kraj) dep/dpv

Share: