Tačka preokreta

21:18 19. 01. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

VAŠINGTON - Ne očekujemo da će se ova situacija rešiti tokom sutrašnjih sastanaka, ali se nadamo da će biti tačka preokreta i da ćemo u nedeljama koje dolaze videti stvarni napredak, rekao je specijalni savetnik Stejt departmenta Derek Šole uoči sutrašnje posete Prištini i Beogradu savetnika za nacionalnu bezbednost Nemačke, Francuske, Italije, EU i SAD.

Veoma je važno da se posete realizuju i da obe strane razgovaraju. Ovo je još jedna u nizu poseta, nakon onih krajem prošle godine. Veoma je važan trenutak. Razlog zbog kog se SAD pridružuju poseti je značaj i podrška koju mi pridajemo ovom procesu, rekao je Šole za Radio Slobodna Evropa.

Šole je ocenio da će konačni sporazum Kosova i Srbije zahtevati "teške izbore" i "političku hrabrost".

Video sam razloge za nadu u razgovorima i u Prištini i u Beogradu, ali to će zahtevati teške izbore i političku hrabrost. Ono što sam želeo da bude jasno i liderima u Prištini i u Beogradu je značaj koji SAD pridaju ovom procesu, nada koju imamo i moguće prilike koje se mogu ukazati i za Kosovo i za Srbiju ukoliko uspeju da nađu način da normalizuju odnose, dodao je on.

Mislimo da je evroatlantski put i za Kosovo i za Srbiju tu i želimo da vidimo kako se kreću napred tim putem, ali to će biti teško sve dok ovo pitanje ostaje nerešeno, objasnio je.

Sve što mogu da kažem je da ponovim da mislimo da ima nade, da postoje kompromisi koji su mogući sa obe strane. Mislimo da lideri imaju tu hrabrost, stavljamo ih na test, ali smo takođe veoma jasni sa njima oko mogućnosti koje se mogu ukazati kada budemo imali takvu vrstu dogovora, zaključio je Šole. (kraj) is/ivt/dpv

Share: