Politika

ODLUKA STEJT DEPARTMENTA ZBOG OMETANJA SUĐENJA VOJISLAVU ŠEŠELJU

Sankcije Radeti i Jojiću

27. 01. 2023. 22:12 | FoNet | Desk

VAŠINGTON - Sjedinjene Države uvele su sankcije bivšim poslanicima Narodne skupštine Srbije Vjerici Radeti i Petru Jojiću zbog umešanosti u "značajnu korupciju", saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs, izvestio je danas Glas Amerike (VOA).

Kao poslanici u Skupštini Srbije, Radeta i Jojić su podmićivali i zastrašivali svedoke koji je trebalo da se pojave pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, kako bi ih odvratili od iznošenja inkriminišućih dokaza protiv lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, koji je kasnije osuđen za ratne zločine. 

Stejt department dodaje da se odlukom o uvođenju sankcija "potvrđuje rešenost Sjedinjenih Država da se bore protiv korupcije, koja nanosti štetu javnim interesima, ometa ekonomski prosperitet partnera i ograničava sposobnost vlada da efikasno odgovore na potrebe svojih građana".

Sjedinjene Države i dalje su uz sve građane Srbije u podršci demokratiji i vladavini prava i nastaviće da se zalažu za pozivanje na odgovornost onih koji zloupotrebljavaju vlast zarad lične koristi, prenosi VOA. (kraj) dep/dpv

Share: