Novi non pejper za Kosovo

13:12 30. 01. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

TIRANA - Kosovo je slobodno da ne osnuje Zajednicu opština sa srpskom većinom i može u potpunosti da se povuče iz Sporazuma iz 2013. godine, ali tada mora da snosi posledice poništavanja svih dosadašnjih dostignuća, među kojima su slobodno kretanje, pozivni broj i kontrola prelaza sa Srbijom, piše u najnovijem non-pejperu koji objavljuje Albanijan post.

Oštrim i nimalo diplomatskim jezikom u ovom non-pejperu, koji je napisao zapadni diplomata duboko uključen u proces pomirenja između Kosova i Srbije, postalo je jasno šta Kosovo i Srbija gube ako napori Zapada da uspostavi mir u regionu budu suočeni sa odlaganjem i namernim blokadama Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija, prenosi Kossev albanski list.

Podeljen na 11 odvojenih delova i sa više od 20 tačaka, non-pejper na šest strana koji, prema izvorima albanskog lista, sumira sve sa čim se Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić suočavaju, više se fokusira na razjašnjavanje kobnih posledica nepotpisivanja Osnovnog sporazuma na osnovu svropskog predloga. (kraj) vbr/ivt/dj

Share: