ZSO je obaveza, pravila poznata

20:32 31. 01. 2023. FoNet | Bojan Bednar

PRIŠTINA - Ambasador SAD u Prištini Džef Hovenijer poručio je danas kako Sedinjene Države očekuju da Kosovo ispuni preuzete obaveze i ponudi svoju viziju Zajednice srpskih opština (ZSO) i naglasio da SAD ne podržavaju nikakav dogovor koji će kršiti Ustav Kosova i snažno se protive stvaranju bilo kakvog entiteta koji bi ličio na Republiku Srpsku u BiH.

Hovenijer je, u saopštenju objavljenom na Tviter nalogu Ambasade nakon današnjeg sastanka o ZSO održanom u ambasadi, ponovio raniji stav nekoliko američkih zvaničnika da SAD ne podržavaju nijedan aranžman koji krši Ustav Kosova, koji je u suprotnosti sa odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine ili koji bi ugrozio suverenitet, nezavisnost, multietnički karakter ili demokratske institucije Kosova.

"Tražimo od Vlade Kosova da ponudi sopstvenu viziju za ZSO za koju veruje da štiti budućnost Kosova kao suverene, nezavisne, multietničke, demokratske države i koja obezbeđuje manjinska prava u skladu sa Briselskim sporazumom i Ustavom Kosova. Ovo je kritično, važno i hitno", naglasio je Hovenijer.

Dodao je da su SAD spremne da pruže stručnost i političku podršku kako bi se osiguralo da to funkcioniše u najboljem interesu svih stanovnika Kosova.

Hovenijer je istakao da su u današnjim razgovorima predstavljene ideje zainteresovanih strana koje su ključne da obezbede da ZSO odgovara potrebama zajednicama kojima bi trebalo da služi.

Američki diplomata je ocenio da Vlada Kosova sada ima priliku da preuzme ono što je rečeno na sastanku i unese te perspektive u svoj rad.

"Nadamo se da će ova diskusija inspirisati dodatnu posvećenost i osnažene napore da se radi na uspostavljanju ZSO, što smatramo kritičnim jer Kosovo gradi svoju pravu budućnost kao suverena, multietnička, demokratska i nezavisna zemlja koja je u potpunosti integrisana u Evropu i evroatlantske strukture", naveo je Hovenijer.

Sjedinjene Države dele ovu viziju sa narodom Kosova i nastaviće da budu uz njih kao prijatelji i saveznici, poručio je američki ambasador. (kraj) vip/bdb/bdr

Tagovi:
Share: