Težak kompromis, ogromne nagrade

15:59 15. 02. 2023. FoNet | Velimir Ilić

VAŠINGTON - Lideri Kosova i Srbije moraće da naprave "teške kompromise” kako bi rešili otvorena pitanja i normalizovali svoje odnose, ocenio je danas državni sekretar Entoni Blinken, čestitajući Srbiji i njenim građanima Dan državnosti.

"Uveren sam da će normalizacija odnosa Srbije i Kosova doneti bezbednost i prosperitet Srbiji i svim građanima Zapadnog Balkana", naveo je Blinken u saopštenju objavljenom na sajtu Stejt departmenta. 

"Svakako, srpski i kosovski lideri će praviti teške kompromise da bi postigli te ciljeve, ali će nagrade za srpski narod – i ceo region – biti ogromne", naveo je Blinken. 

On je istovremeno pozvao Srbiju da "podrži Ukrajinu protiv ničim izazvanog, neopravdanog i brutalnog rata Rusije".

"Sjedinjene Države su pozdravile poruke podrške Srbije Ukrajini u Ujedinjenim nacijama – i moramo biti jedinstveni u podršci pravu ukrajinskog naroda da bira svoju budućnost", naglasio je američki državni sekretar.

On je izrazio zadovoljstvo nedavno potpisanim Memorandumom o razumevanju za uspostavljanje pozicija za vezu srpske diplomatije u SAD.

"Ovaj jedinstveni program ne samo da će podstaći bolje razumevanje naših spoljnopolitičkih ciljeva i zadataka, već će stvoriti nove kanale komunikacije i izgraditi trajna partnerstva", ocenio je Blinken.

"Svim građanima Srbije želim mir, blagostanje i sreću na Dan državnosti", poručio je državni sekretar SAD. (kraj) vip/dpv

Share: