Toksični odnos s Rusijom

22:35 23. 02. 2023. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Direktor Upravnog odbora Centra za evropske politike Srđan Majstorović izjavio je večeras, na tribini "Gde je Srbija danas i gde (ne) bi trebalo da bude", da bi trebalo rešavati otvorena pitanja, a to je pitanje odnosa sa Kosovom, i ocenio da je zvaničan predlog Evropske unije dobra osnova da se krene u rešavanje tog problema.

On je istakao da taj problem predstavlja ozbiljan teret za budućnost i ukazao da se po pitanju Kosova i odnosa prema Rusiji u ovom trenutku mnogo lakše opredeliti nego što je to bilo pre 24. februara prošle godine, zato što se agresijom na Ukrajinu "Rusija izuzela iz društva civilizovanih zemalja koje mogu sa svim moralnim kapacitetom da odlučuju o tako važnim pitanjima".

Takav saveznik Srbiji u ovom trenutku ne znači mnogo ni u Savetu bezebednosti, tako da tu nema više bilo kakvih iluzija, posebno nakon izjava Vladimira Putina da postoji kosovski presedan koji može vrlo lako da se primeni i na Ukrajinu, rekao je Majstorović.

On je ocenio da, ukoliko se u skorijoj budućnosti ne promeni dosadašnji stav, Srbija rizikuje da propusti priliku da "izađe iz toksičnog odnosa sa Rusijom" koji joj ne donosi ništa dobro u ovom trenutku, a ni u budućnosti. (kraj) is/lč/dpv

Share: