Sporazum je mirovni projekat

17:24 02. 03. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

PRIŠTINA - Kao premijer ne bih dozvolio da se pregovara o bilo čemu što nije u skladu sa našim ustavnim i pravnim sistemom ili o nečemu što ima za cilj teritorijalizaciju, monoetničnost ili stvaranje mostova za intervenciju Srbije u unutrašnje poslove Kosova, poručio je danas premijer Kosova Aljbin Kurti u Skupštini Kosova.

Kurti je poslanicima preneo detalje sastanka u Briselu 27. februara, koji je sazvao visoki predstavnik spoljne politike EU Đozep Borelj sa dve tačke dnevnog reda - formalizacija prihvatanja osnovnog sporazuma koji je predložila EU i početak razgovora o planu implementacije tog sporazuma.

On je istakao da je često dolazilo do nesporazuma o ova dva dokumenta, jer je EU zvanično predložila samo jedan dokument, koji je osnovni dogovor Kosova i Srbije.

U međuvremenu, kako je rekao, o planu implementacije će se pregovarati, ali razgovori još nisu počeli.

Na trilateralnom sastanku ponudio sam Uniji zvanični potpis kao premijer Kosova na osnovni sporazum, koji treba da potpišu i Borelj i Vučić, kao i da isti bude odobren na sastanku Evropske komisije, rekao je Kurti. (kraj)vbr/ivt/bdr

Share: