Plan za Kosovo je neminovnost

17:58 04. 03. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je danas da francusko-nemački plan o Kosovu nije dobar za Srbiju, ali je da je prihvaćen i da je neminovnost, ocenjujući da je "priča urađena i ne može da se menja".

On je, posle sastanka Predsedništva SSP, ukazao da plan "definitivno nije dobar" za Srbiju, napominjući da je za SSP najproblematičniji deo da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama.

Kako je rekao, Stranka slobode i pravde se zalaže da se o planu razgovara u Skupštini Srbije, ali je svesna da bi sednica ličila na ostale.

Đilas je izjavio da SSP niko nije pitao da li bi trebalo prihvatiti plan i naglasio da ga njegova stranka ne bi podržala, "zato što on gazi naše crvene linije, a to je pre svega članstvo Kosova u UN".

On je precizirao da je za SSP najproblematičniji deo u kojem se govori da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama i da, iako ta odluka ne zavisi od Srbije, smatra da "Srbija mora da ostane dosledna stavu da ima pravo na negativan stav po tom pitanju". (kraj) vip/and/bdr

Share: