Posvećenost EU perspektivi

14:52 17. 03. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

SKOPLJE - Vlada Severne Makedonije saopštila je danas da je na prvom sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU i Severne Makedonije istaknuta nedvosmislena posvećenost perspektivi za članstvo Zapadnog Balkana u EU.

Sastanku su prisustvovali visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borelj i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Kako prenosi Makfaks, u saopštenju se navodi da se na sastanku razgovaralo o napretku koji je Severna Makedonija postigla u pregovaračkom procesu.

"Uzimajući u obzir novu geopolitičku realnost nakon agresije Rusije na Ukrajinu, EU je snažno podvukla značaj daljeg produbljivanja saradnje po pitanjima spoljne politike", navodi se u saopštenju.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Borelj poručio je danas u Skoplju da je budućnost Severne Makedonije i njenih građana u EU i da se samo zajedno Evropa može suočiti sa teškim geostrateškim okolnostima u kojima se nalazi, prenela je danas Telma.

"Severna Makedonija je na dobrom putu i ova godina je ključna", rekao je Borelj i istakao da ona mora unaprediti odnose sa svojim susedima i usvoji ustavne promene.

On je dodao i da nije realno očekivati da će se uslovi za ulazak u EU promeniti.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji rekao je da je važno da država ne usporava, već ubrza rad na reformama.

On je najavio ubrzanje tempa rada na pristupanju Severne Makedonije EU, ali i naglasio da i Vlada i parlament treba da ubrzaju rad na regormama. (kraj) dar/and/dj

Share: