Godišnjica NATO bombardovanja

08:28 24. 03. 2023. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Na današnji dan pre 24 godine počeli su vazdušni napadi NATO snaga na teritoriju tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, a centralna manifestacija obeležavanja Dana sećanja na stradale u NATO agresiji biće održana večeras u Somboru.

Obeležavanju Dana sećanja na Trgu svetog Đođa u Somboru, sa početkom u 18:00, prisustvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić, patrijarh Porfirije, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, poslanici Skupštine Srbije, ministri Srbije i Republike Srpske.

U napadu na SRJ učestvovale su snage 19 zemalja Zapada, a akcije iz vazduha, koje su trajale 78 dana, izvedene su bez odobrenja Saveta bezbednosti UN.

Konačnih podataka o broju žrtava bombardovanja nema, a prema podacima Ministarstva odbrane Srbije, poginuo je 1.031 pripadnik vojske i policije i oko 2.500 civila, od kojih 89 dece, a teže i lakše je ranjeno oko 6.000 civila i 5.173 vojnika i policajaca.

S druge strane, prema podacima Fonda za humanitarno pravo (FHP) i Fonda za humanitarno pravo Kosova, koji su 2014. godine objavili poimenični popis žrtava, poginule su 754 osobe - 454 civila i 300 pripadnika oružanih snaga.

Kako se navodi na sajtu FHP, među civilima je 207 srpske i crnogorske nacionalnosti, 219 civila Albanaca, 14 romskih civila i 14 drugih nacionalnosti. Ukupno su stradala 274 pripadnika Vojske Jugoslavije i Ministarstva unutrašnjih poslova i 26 pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova.

Vazdušni napadi trajali su 11 sedmica, evidentirano je oko 2. 300 udara u kojima je ispaljeno i bačeno 22.000 tona različitih projektila, uključujući i više od 30.000 kasetnih bombi, a kao posledice su, osim ljudskih žrtava, ostali teško su oštećeni vojni objekti, infrastruktura - putevi, pruge, mostovi, fabrike, škole, pojedine zdravstvene ustanove, desetine vojnih postrojenja i radara, ali i civilnih radio i TV predajnika, među kojima i toranj na Avali, koji je srušen 29. aprila.

Procena materijalne štete prouzrokovane na uništenim i oštećenim objektima i infrastrukturi nikada nije zvanično objavljena, a u javnosti su pominjane brojke od nekoliko desetina pa sve do 100 milijardi američkih dolara.

Vazdušni napadi okončani su potpisivanjem Vojnotehničkog sporazuma u Kumanovu 9. juna 1999. posle koga je usledilo povlačenje snaga vojske i policije sa Kosova, na čijoj teritoriji je uspostavljena civilna misija Ujedinjenih nacija (UNMIK). (kraj) vbr/vip/dj

Share: