Bez gestova dobre volje

16:37 06. 04. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Profesor Škole za napredne međunarodne studije američkog univerziteta "Džons Hopkins" Edvard Džozef istakao je da su, posle sastanka u Ohridu, Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti pohvaljeni za političku hrabrost, iako njih dvojica ne pokazuju gestove dobre volje kao što su to činili lideri Grčke i Severne Makedonije posle Prespanskog dogovora.

Trebalo je da vidimo gestove dobre volje, kao što su povratak Srba u kosovske institucije i učestvovanje svih stranaka na lokalnim izborima, a ne paljenje automobila sa registarskim tablicama – propraćeno pozitivnom retorikom iz Prištine, rekao je Džozef za portal Juropijan vestern Balkans (EWB).

To je trebalo da bude posebno imperativ za Beograd, jer je Priština ta koja ima prvu veliku obavezu, stvaranje Zajednice srpskih opština, naveo je on i dodao: "Zamislite da je Vučić odmah rekao da ohrabruje kosovske Srbe da se ponovo priključe kosovskim institucijama i učestvuju na lokalnim izborima"

To bi bio stav poput Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva, istinski korak ka implementaciji, koji bi oklevanje ili kritiku Kurtija učinio očigledno neprihvatljivom, predočio je Džozef. (kraj) dar/ivt/bdr

Share: