Cilj energetska nezavisnost

16:20 19. 05. 2023. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je danas da je strateški cilj Srbije da bude energetski nezavisna, sa sigurnim snabdevanjem građana i privrede energentima po najnižoj ceni, i da će kroz proces energetske tranzicije težiti dekarbonizaciji energetskog sektora do 2050. godine, saopšteno je iz njenog kabineta.

Đedović je na predavanju o procesu energetske tranzicije, koje je održala na Elektrotehničkom fakultetu, rekla da će Srbija kroz strateške dokumente koji bi trebalo da budu da usvojeni ove godine definisati ciljeve i dinamiku kad je reč o povećanju udela obnovljivih izvora energije u energetskom miksu, unapređenju energetske efikasnosti i smanjivanju emisije štetnih gasova.

Ona je rekla da je jedan od izazova za energetski sektor reformisanje energetskih kompanija u državnom vlasništvu u kojima se radi na uvođenju profesionalnog upravljanja, unapređenju nadzora i upravljanja rizicima, s ciljem stvaranja snažnih i profitabilnih kompanija. (kraj) vip/bdb/mk

Share: