Blokada na Ibarskoj magistrali

11:02 20. 05. 2023. FoNet | Branko Vučković

MRČAJEVCI - Poljoprivrednici iz okoline Čačka, Kraljeva i Knića danas u 10 časova traktorima i priključnim mašinama blokirali su Ibarsku magistralu u Mrčajevcima u znak podrške njihovom pregovaračkom timu, koji u Vladi Srbije razgovara sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković o ispunjavanju njihovih zahteva.

Magistrala je blokirana na raskrsnici puteva prema Kragujevcu, Kraljevu i Čačku, a organizatori su najavili da će na svaka dva sata blokade, oslobađati raskrsnicu na po sat vremena i propuštati vozila u sva tri pravca.

Istovremeno, blokiran je i stari put Kraljevo–Čačak u mestu Samaila, na kome će biti uspostavljen isti režim saobraćaja kao i u Mrčajevcima.

Ibarska magistrala blokirana je od utorka 16. maja na kružnom toku na ulasku u Kraljevo iz pravca Čačka, a poljoprivrednici svakodnevno blokiraju magistralni put Kraljevo–Kragujevac.

Predsednik Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja, Predrag Veljković rekao je FoNetu da će blokade trajati dok Vlada Srbije ne usvoji svih sedam zahteva.

Mi smatramo da su naši zahtevi realni i opravdani i da moraju biti usvojeni u paketu, jer jedino tako mogu biti dobra osnova za spas poljoprivrede koja se nalazi u dubokoj krizi, rekao je Veljković.

On je istakao da su to zahtevi svih poljoprivrednih udruženja iz svih grana poljoprivrede i da namera Vlade da “stočarima daju nešto, a ratarima ništa”, predstavlja providan pokušaj izazivanja razdora među njima. (kraj) vip/bv

Share: