Sve tačke se moraju primeniti

20:38 20. 05. 2023. FoNet | Vera Barišić

PODGORICA - Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobara izjavio je danas da ni Kosovo ni Srbija ne sprovode sporazum, istakavši da mora da se ide napred sa svim elementima, uključujući posebno Zajednicu opština sa srpskom većinom (ZSO).

"Čekamo kosovsku verziju statuta ZSO i to bi trebalo da se uradi sada", rekao je Eskobar za RTK u Podgorici, gde je prisustvovao inauguraciji predsednika Crne Gore Jakova Milatovića.

On je kazao da je glavna odgovornost Kosova da napreduje sa Zajednicom opština sa srpskom većinom.

Prema njegovim rečima, ZSO je prilika za Kosovo da pruži opštinske usluge ljudima koji govore srpski jezik u svojoj zemlji.

"To je način da se otvore vrata za veću integraciju srpske manjine u strukture Kosova. Ovo je uvek bio naš stav. Moramo shvatiti da su oni dvojni državljani. Želimo da to uradimo na način da ne stvaramo problem sa Ustavom", rekao je Eskobar.

Upitan da li je u Podgorici razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Eskobar je rekao da nije imao priliku, ali da je stav SAD da se sve tačke sporazuma moraju primeniti.

"Mogu da kažem da je hitno da se Srbija i Kosovo preusmere na normalizaciju, da rade na povratku Srba u institucije i da počnu da razmišljaju kako da normalizuju svoje odnose. Ovo je suština celog sporazuma. Moramo odmah početi sa dobrom voljom implementaciju svih elemenata", rekao je Eskobar. (kraj) vbr

Share: