Protest u Dnevniku RTS

20:25 27. 05. 2023. FoNet | Ivana Šanjević/Bojan Bednar/Davor Lukač

BEOGRAD - Skup "Srbija protiv nasilja" završen je večeras nešto posle 20 sati, konstatacijom da su građani izvojevali veliku pobedu, jer je javni servis Srbije izvestio o njihovim zahtevima, a organizatori su pozvali građane da se i sledećeg petka okupe u 19 časova.

Radiotelevizija Srbije je u Drugom dnevniku kao prvu vest imala izveštaj sa protesta "Srbija protiv nasilja", tokom koje je reporter pročitao zahteve građana, a potom su se još jednom uključili u Dnevnik izveštajem i slikom "prstena građana oko RTS".

Pored toga što vlast tvrdi da sistem nije zakazao, neko ipak mora da bude odgovoran za stanje u društvu koje je dovelo do tragedija, kako se one ne bi ponovile, rekla je večeras profesorka zrenjaninske gimnazije Senka Jankov na skupu "Srbija protiv nasilja".

Ove tragedije treba da budu pokretačka snaga koja će doneti promene, istakla je ona na skupu u Tašmajdanskom parku, javio je reporter FoNeta za terena.

Ovo je bitka za dušu društva, društva u kojem ima empatije i solidarnosti, rekla je ona i parafrazirala stihovi grupe EKV "ovo je zemlja za nas, za svu našu decu".

Organizatori skupa su u Tašmajdanskom parku ponovo pročitali zahteve građana i pozvali ih da se na istom mestu, ispred Doma Narodne skupštine, okupe sledećeg petka u 19 sati.

Trasa šetnje ove nedelje je promenjena, pa su građani, umesto blokade mosta Gazela, napravili prsten oko Radiotelevizije Srbije (RTS).

Građani su u povorci šetali Bulevarom kralja Aleksandra do Pravnog fakulteta, deo je skrenuo u Beogradsku ulicu, u ulicu Ilije Garašanina i potom u Takovsku do RTS.

Deo njih je direktno skrenuo u Takovsku ulicu.

Oganizatori su pozvali građane da ponesu po cvet i ostave ga ispred Narodne skupštine "kako bi se pokazalo poštovanje prema žrtvama masovnih ubistava u Srbiji i saosećanje sa porodicama i prijateljima preminulih".

Zahtevi skupa "Srbija potiv nasilja" su oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi, smena svih članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije i gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vesti i kontinuirano krše novinarski kodeks.

Među zahtevima su i smena rukovodstva RTS i hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa.

Traže se smene ministra policije Bratislava Gašića i šefa BIA Aleksnadra Vulina, kao i usvajanje ostavke ministra prosvete Branka Ružića.

Skup je prošao bez incidenata, a nije bilo policije u uniformama. (kraj) is/ivt/bdb/dal/dj

Share: