Povući oružane snage

11:27 03. 06. 2023. FoNet | Vera Barišić

VAŠINGTON - Prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner izrazio je zabrinutost SAD zbog napete situacije na severu Kosova i pozvao sve strane da preduzmu korake s ciljem deeskalacije situacije.

Fajner je u petak razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i pozvao Vladu Srbije da povuče oružane snage stacionirane u blizini granice i da ukine stanje povišene pripravnosti vojske, kao i da apeluje na demonstrante da ostanu mirni na severu Kosova, preneo je Glas Amerike.

Prema saopštenju Bele kuće, Fajner je ponovio da SAD očekuju da se obe strane ponovo uključe u dijalog uz posredovanje Evropske unije i da u potpunosti sprovedu sporazum o normalizaciji koji je postignut u Briselu i Ohridu ranije ove godine.

Dan ranije, Fajner je razgovarao i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i pozvao Kosovo da "omogući novoizabranim gradonačelnicima da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija, kao i da povuku policiju iz opštinskih zgrada".

Takođe je pozdravio "spremnost Kurtija da radi na stvaranju uslova za nove izbore".

Tenzije u četiri opštine sa većinski srpskim stanovništvom povišene su od prošlog petka kada su novoizabrani albanski predsednici opština pokušali da uđu u zgrade, nakon što su položili zakletvu.

U ponedeljak je izbio sukob između srpskih demonstranata i Kfora, a u Zvečanu je povređeno 30 pripadnika te vojne misije.

Američki i evropski zvaničnici razgovarali su u proteklim danima sa liderima Srbije i Kosova, a američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je obe strane da preduzmu mere da bi smanjile tenzije.  (kraj) vbr/bdr

Share: