Srbija posvećena kompromisu

22:03 06. 06. 2023. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je večeras punu posvećenost Republike Srbije procesu dijaloga sa Prištinom, postizanju kompromisnih i održivih rešenja u korist boljeg života i odnosa između Srba i Albanaca, a kao ključni zahtev istakao bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji, saopšteno je posle sastanka sa zvaničnicima SAD I EU.

Vučić se u Beogradu sastao sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom i zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, a sastanku su prisustvovali i šef Delegacije EU u Republici Srbiji Emanuele Žiofre i ambasador SAD Kristofer Hil.

Na sastanku je, kako navodi press služba predsednika Srbije, razmotrena aktuelna situacija na severu Kosova i Metohije, načini za smanjenje napetosti na terenu, primena do sada postignutih sporazuma i mogućnosti za napredak dijaloga koji se vodi uz posredovanje EU.

Vučić je ponovio punu posvećenost Republike Srbije procesu dijaloga sa Prištinom, postizanju kompromisnih i održivih rešenja u korist boljeg života i odnosa između Srba i Albanaca, a kao ključni zahtev istakao bezbednost našeg naroda na Kosovu i Metohiji, istaknuto je u saopštenju.

On je ponovio i insistiranje na potpunom sprovođenju dogovorenih i potpisanih sporazuma iz Brisela, a na prvom mestu formiranje Zajednice srpskih opština, i pozvao međunarodnu zajednicu da se u tom pravcu više anagažuje sa Prištinom.

Predstavnici EU i SAD naglasili su zajednički zahtev za hitnim zaustavljanjem napetosti i nasilja na terenu, organizaciju novih izbora uz učešće kosovskih Srba i povratak dijalogu o normalizaciji.

Obe strane su se saglasile da su deeskalacija i povratak dijalogu neophodni kako zbog boljeg života svih građana i napretka na putu evrointegracija tako i zbog stabilnosti celog regiona, navodi se u saopštenju iz Vučićevog kabineta. (kraj) vip

Share: