O EU i Kosovu

14:59 14. 06. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević razgovarala je danas u Beogradu sa ministrom za evropske poslove Irske Piterom Burkom o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, regionalnoj saradnji i reformama, kao i situaciji na Kosovu i Metohiji.

Kako se navodi u saopštenju, sastanku se na kratko priključila premijerka Srbije Ana Brnabić koja je ukazala na važnost otvorene i prijateljske saradnje dveju država i izrazila uverenje da će upravo takvi odnosi doprineti i bržem pristupanju Srbije EU.

Miščević je informisala sagovornika o reformama, ali i o izazovima sa kojima se Srbija suočava na evropskom putu.

Posebna pažnja tokom razgovora posvećena je aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji za koju Srbija snažno traži deeskalaciju i insistira da Priština ispuni svoju obavezu iz Briselskog sporazuma formiranjem Zajednice sprskih opština, kako bi se kolektivno zaštitila prava Srba i omogućila normalizacija života.

Ministri su razgovarali o reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije, sprovođenju medijske strategije, ali i energetskoj difersifikaciji.

Važnost usklađivanja sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, nezaobilaženje režima sankcija, kao i pomoć Ukrajini i njenim građanima takođe su bile teme današnjeg sastanka, navodi se u saopštenju Ministarstva za evropske integracije.

Ministar Burk je izjavio da je Irska spremna da pomogne Srbiji u reformama na putu ka članstvu, podržavajući politiku proširenja EU koja vodi stvaranju bolje Evrope za sve, posebno u aktuelnim geopolitičkim okolnostima.

Burk je istakao da korist koju od članstva imaju građani Irske, nije samo u smislu boljeg standarda već i demokratskog okruženja.

Irski ministar je ukazao na značaj korišćenja finansijske pomoći EU tokom pripreme za članstvo i neophodnost jačanja administrativnih kapaciteta

Miščević i Burk saglasili su se da postoji veliki prostor i potreba da Srbija uči iz iskustva koje je Irska stekla tokom 50 godina članstva u EU.

Burk je najavio pripremu za predsedavanje EU tokom 2026. godine, te spremnost da dve države nastave razgovore kako bi pomogli pristupanju Srbije Evropskoj uniji. (kraj) vbr/and/dj

Share: