Zabrinutost zbog Kosova

08:05 29. 06. 2023. FoNet | Vera Barišić

VAŠINGTON - Američka administracija deli zabrinutost Kongresa zbog pojačanih tenzija na severu Kosova, navedeno je u odgovoru iz Bele kuće na upit Glasa Amerike povodom pisma američkih senatora upućenog predsedniku SAD Džozefu Bajdenu zbog nedavnih napetosti između dve strane.

U odgovoru portparola Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće navodi se da zvaničnici u Vladi, uključujući Belu kuću i Stejt department blisko sarađuju sa partnerima iz Evropske unije kako bi pronašli diplomatsko rešenje za nedavne događaje, kao i da su od lidera Kosova i Srbije zatražili deskalaciju i da se ponovo usredsrede na primenu sporazuma o normalizaciji koji su potpisani tokom godine.

"Jasno smo ukazali da će normalizacija odnosa, učešće u demokratskim procesima i poštovanje vladavine prava doprineti stabilnosti i bezbednosti na severu Kosova", navedeno je u odgovoru Bele kuće.

Grupa demokratskih i republikanskih senatora od američkog predsednika i administracije zatražila je da se, kako je navedeno, prioritetno osvrne na sve goru bezbednosnu situaciju između Kosova i Srbije.

Apel predvodi Džin Šahin, demokratska senatorka i predsedavajuća Pododbora za Evropu i regionalnu bezbednost pri Odboru za spoljne poslove, a potpisali su ga demokrate Kris Marfi, Kris van Holen, Ben Kardin, Piter Velč i Dik Durbin, i republikanci Pit Rikets i Tom Tilis.

"Pišemo vam da izrazimo zabrinutost zbog pogoršanja situacije na severu Kosova, gde je u nedavnim sukobima Srba sa pripadnicima Kfora povređeno skoro 40 pripadnika NATO mirovnih trupa. Od tih napada, alarmiraju nas odluke i Kosova i Srbije koje nastavljaju da eskaliraju, umesto da deeskaliraju tenzije", navodi se u apelu administraciji SAD.

Dodaje se da ih posebno brine bezbednost skoro 600 američkih vojnika koji služe u okviru Kfora i ističe da cene diplomatske napore SAD da deeskaliraju krizu, ali da se na njih ne odgovara recipročno.

Senatori apeluju na predsednika SAD da izvrši diplomatski pritisak kako bi se okončala aktuelna kriza i nastavio napredak u primeni Ohridskog sporazuma. Posebno, kako se navodi, iskazuju zajedničku podršku predlogu EU za smirivanje tenzija između Kosova i Srbije.

Grupa senatora predložila je Bajdenu i da razmotri odlaganje prodaje vojne opreme ako se obe strane ne obavežu da će primeniti predlog EU.

Najavili su i preispitivanje podrške Kongresa ako Kosovo i Srbija "ne pokažu uzdržanost i ne budu radili na deeskalaciji bezbednosne situacije". Od administracije traže i da Senatu dostavi izveštaj o trenutnoj bezbednosnoj situaciji na severu Kosova i osigura bezbednost američkih vojnika u okviru Kfroa. (kraj) vbr/dj

Share: