Oslonac srpske diplomatije

14:11 05. 07. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Milan Milutinović bio je briljantan ambasador, ministar spoljnih poslova, predsednik države, čovek skroman i povučen, odmeren i istančanih manira, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na komemoraciji nekadašnjem predsedniku Srbije u Domu Narodne skupštine.

Ima li veće časti od toga da budeš na čelu Srbije i ima li težeg zadatka i odgovrnosti od takve pozicije koju je obavljao Milan Milutinović, rekao je Vučić i istakao da je Milutinović bio savremenik, na najodgovornijim pozicijama onda kada je bilo teško.

Srbija se dostojanstveno branila od najveće vojne sile. Dobro pamtim te dane i diplomatsko, odgovorno i ozbiljno, jako i čvrsto držanje predsednika Milutinovića, dodao je Vučić.

Kada smo razgovarali o Rambujeu, podsetio je on, bio je oprezan, dobro je znao šta sledi, razumeo je moć onih koji Srbiju napadaju i odnos snaga bolje nego mi ostali.

Bio je racionalniji, smireniji i pokušavao da ukaže na sve probelem i teškoće, samo nismo hteli da ga čujemo, ocenio je Vučić.

Milan Milutinović bio je neko ko nije dovodio u pitanje nečasne namere onih koji su jači, ali je imao strah za sudbinu naciju, bojazan šta će biti sa narodom i građanima, rekao je Vučić, i kroz tu muku, koju je nosio, videli ste posvećenost, ozbiljnost i odgovornost.

Vučić je podsetio da je zbog časne odbrane bio primoran da se suoči sa strašnim i neljudskim merama koje se i protiv njega pokrenute, ali čak ni Haški sud nije mogao da izmisli.

Posle pet i po godina gorčina postoji, ali ne da bi bio osvetoljubiv, podsetio je Vučić na Milutinovićeve reči.

Vučić je naglasio da je nekadašnji predsednik Srbije bio jedna od najmarkantnijih ličnosti Socijalističke partije Srbije (SPS), kojoj izražava saučešće.

Svoj život i sudbinu porodice, naroda, vezao je da Srbiju. Bio je dobar kolega, prijatelj, suprug i otac.
Veljko, imaš na koga da budeš ponosan. Tvoj otac je bio ozbiljan, odgovoran i veliki političar, poručio je Vučić sinu Milana Milutinovića.

Predsednik SPS Ivica Dačić rekao je da se stranka oprašta od Milutinovića sa velikom tugom i velikim ponosom, ali posebno oni koji su sa njim imali prilike da sarađuju i od njega uče.

Otišao je jedan iz te generacije kojoj je istorija namenila najteži ispit, probu da pokažu od čega su napravljeni, rekao je Dačić.

Malo ko za života dođe do takvog testa znanja, odlučnosti, poznavanja sveta i sebe, kada na delu pokazujete koliko volite zemlju i narod, rekao je Dačić i naveo da je Milutinović bio spreman "kada je istorija došla do njega i išao joj je u susret".

Dačić je rekao da je on bio oslonac diplomatije Srbije u vreme raspada zajedničke države, jer je bio čovek blage reči, ali jasne i beskompromisne odlučnosti.

Odajemo mu veliko poštovanje za sve sto je uradio za Srbiju u prelomnim godinama, rekao je Dačić uz napomenu da su on i njegova porodica podneli ogromnu žrtvu kada je optužen u Hagu.

Neka na čast i istorijski sud idu onu koji su držali nevinog čoveka u pritvoru, poručio je Dačić.

Nije bilo boljeg, veštijeg i temeljnijeg kojeg je Srbija slala na najteže diplomatske razgovore, a kao
predsednik dao lični pečat u burnim trenucima, rekao je Dačić.

Veljko Milutinović, sin Milana Milutinovića, rekao je da je želja negovog oca bila da govori na komemoraciji, dodavši da ga je učio istinozborstvu.

Nije voleo hvalospeve, nagrade i medalje, sve je radio iz ubeđenja ili smatrao da je neophodno. Nije želeo ni slavu ni hvalu, bio je dobar i blagonaklon čovek, nesalomive volje, rekao je Veljko Milutinović.

Voleo je da pomaže drugima, nikada nije okretao leđa nepravdi i bedi i bio je pravi socijalista. Mnogo je voleo Srbiju, delio njene radosne i tužne trenutke, naglasio je on i dodao da je u Hagu pokazao čvrstinu i nepokolebljivost.

Nemojte mu uzeti za zlo ako mislite da vas dugo nije zvao. On je u svojoj glavi imao gvozdenu zavesu između prošlosti i budućnosti, nije hteo da se sveti i isteruje pravdu, rekao je Veljko Milutinović.

Milan Milutinović (1942-2023) bio je srpski političar i diplomata.

Bio je sekretar za prosvetu i nauku Srbije (1977-1982), upravnik Narodne biblioteke Srbije (1983-1987), ambasador Jugoslavije u Grčkoj (1989-1995), zatim savezni ministar inostranih poslova (1995-1997) i predsednik Srbije od decembra 1997. do decembra 2002. godine.

Po isteku predsedničkog mandata, predao se Haškom tribunalu, gde je bio optužen za ratne zločine u toku sukoba na Kosovu i Metohiji. On je 26. februara 2009. godine oslobođen i proglašen nevinim po svim tačkama optužbe.

Milutinović će biti sahranjen 7. jula na Novom groblju. (kraj) vbr/ivt/dj

Share: