Srbija ispunila sve obaveze

12:51 06. 07. 2023. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija ispunila sve što je traženo od nje da bi do došlo do deeskalacije situacije na Kosovu, ali da smanjivanje napetosti izostaje jer to režim u Prištini ne želi.

Vučić je, na konferenciji za novinare, rekao da je Srbija u najtežoj situaciji, ali "ne svojom neodgovornošću i ne svojom željom" da ne budu sačuvani stabilnost i mir", već akcijama Prištine i onih u međunarodnoj zajednici koji ćute na te akcije.

On je ocenio da se na Kosovu sprovodi "tiho, i ne sasvim tiho, etničko čišćenje" Srba ukoliko se nisu zakleli na vernost" premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju i naglasio da je takvih Srba malo.

Vučić je naglasio da je mogao da kao noj zabije glavu u pesak i kaže "nije nešto strašno", ali da mu ne pada na pamet da laže spostveni narod i samog sebe, "lažući da se ništa ne događa".

Akcija kosovske policije na severu je, kako je konstatovao, progon i dobro planirano i organizovano etničko čišćenje, "u suštini podržavano od nekih krugova u međunarodnoj zajednici".

Oni su doneli odluku da sve viđenije Srbe, koji bi mogli da budu tačka otpora, ubiju, uhapse ili sklone sa Kosova, ukazao je Vučić, podsećajući da je ta akcija počela krajem 2021. godine u Štrpcu, čiji čelnici opštine Srbi su godinu i po u pritvoru zbog tobožnje zloupotrebe službenog položaja, što je slučaj koji ne postoji u svetu.

Vučić je naglasio da je ta akcija brižljivo pripremana, jer je morala da bude urađena kriminalizacija čitavog srpskog naroda na Kosovu, i u njoj su učestvovali strani mediji, kao i domaći, potpomognuti od stranih specijalizovanih službi, koji su pisali o kriminalnim grupama Srba.

U toku je drugi deo akcije, u kojoj pokušavaju dodatno da zastraše stanovništvo na severu, rekao je Vučić, navodeći koje je sve kontrolne punktove i tačke zauzela kosovska policija, a na šta nemaju pravo.

On smatra da time prištinske vlasti pokušavaju da kažu da Srbi više ne mogu da podižu barikade, kao i da će sprečiti uvoz robe iz centralne Srbije, "da unesu strah u svaku srpsku kuću".

Reagujući na optužbe predsednice Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Ališe Kerns da Srpska pravoslavna crkva dostavlja oružje Srbima na Kosovu, Vučić je rekao da se radi o napadu na dva stuba srpskog naroda na Kosovu - crkvu i zdravstveni sistem.

Ne brini gospođo, mi već provodimo istragu protiv tebe, ko te plaća za te laži, poručio je on, uz konstataciju da je u toku opšti napad na Srbe.

Vučić je najavio da će iduće nedelje tražiti hitan sastanak sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, "bilo gde na kugli zemaljskoj", i da će nakon tog razgovora Beograd zatražiti sazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti UN, jer želi da se ponaša u skladu sa Rezolucijiom 1244.

Vučić je podsetio da Srbija do sada nije tražila sednicu Saveta bezbednosti UN jer je to poslednje što može da zahteva pre nego što Beograd preduzme "teške aktivnosti".

Beograd ne može da dozvoli pogrom Srba na Kosovu, poručio je Vučić, ne precizirajući o kakvim potezima i "teškim aktivnostima" može da se radi.

On je izjavio da će Srbija zatražiti da Savet bezbednosti UN da naloži Kforu da ispuni obaveze iz Rezolucije 1244 i onemogući delovanje bezbednosnih struktura pod kontrolom Prištine koje ugrožavaju opstanak Srba na Kosovu.

Srbija će od UN tražiti demilitarizaciju svih albanskih oružanih formacija, u skladu sa Rezolucijom 1244. U skladu sa tokom te sednice Saveta bezbednosti možda će biti i treća tačka o kojoj će Srbija tražiti da se govori u UN, naveo je Vučić.

On je dodao da će Vlada Srbije razmotriti i zahteve Srpske liste i srpskog naroda na Kosovu, ali da se sa time neće žuriti.

Vučić je, govoreći o unutrašnjim stvarima, najavio da će sledeće sedmice najverovatnije potpisati odluku o zabrani izvoza bilo kakvog oružja, oruđa i municije, jer ih treba imati na zalihama, pošto je "vitalni nacionalni interes odbrana od agresije na Srbiju".

Vučić je rekao i da je Vojska Srbije 100 odsto popunjena hranom i gorivom.

Srbija se ne sprema za bilo kakve ratove i učinila je sve da deeskalira sukob. Ali je Srbija spremna da sačuva živote svog naroda, od onih koji bi potencijalno hteli da ugroze suverenitet i integritet zemlje i živote građana, upozorio je Vučić. (kraj) vbr/dal/bdr

Share: