Uzmicanje pred Kurtijem

18:30 19. 07. 2023. FoNet | Katarina Tomović

BEOGRAD - Srpska stranka Zavetnici saopštila je danas da je odlazak direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića na sastanak sa specijalnim predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i predstavnicima Prištine u Briselu vid uzmicanja i popuštanja zvaničnog Beograda pred Aljbinom Kurtijem i Kvintom.

"Nedopustivo je da vlast u Beogradu, u trenucima dok Priština sprovodi završni čin okupacije severa KiM i proteruje srpski narod iz pokrajine, pruža legitimitet takvoj politici samoproglašenih kosovskih vlasti i prihvata da razgovara o daljoj primeni francusko-nemačkog ultimatuma, i to bez prethodnog izjašnjavanja Narodne skupštine", navodi se u saopštenju.

Zavetnici su podsetili da je predsednik države pre nepunih mesec dana rekao da se razgovori sa predstavnicima Prištine neće nastaviti sve dok svi protivpravno uhapšeni Srbi ne budu pušteni na slobodu, ali je vlast u međuvremenu pogazila i to obećanje i "na prvi poziv iz Brisela otišla pod skute Gabrijelu Eskobaru i Miroslavu Lajčaku". (kraj) vip/kt/bdr

Share: