Sprečiti nasilje države

22:37 29. 07. 2023. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Učesnici protesta "Srbija protiv nasilja" uputili su sa večerašnjeg protesta, koji je završen ispred Republičkog javnog tužilaštva, zahtev da taj organ napokon počne da radi svoj posao i postane ne samo samostalno, nego i nezavisno.

Pravnica Sofija Mandić rekla je da samo na taj način može da prestane organizovano nasilje države protiv građana, jer je "danas Tužilaštvo samo krpa, sa kojom vlast briše svoja zlodela".

Kada bi Tužilaštvo radilo svoj posao, mi danas ne bismo bili ovde, istakla je Mandić, koja se založila i za pokretanje postupaka protiv medija koji propagiraju nasilje, kao i za zabranu političkih organizacija koje svakodnevno ruše pravni poredak u zemlji.

Mandić je podsetila da je republički javni tužilac Zagosrka Dolovac na sednici koja je održana pred kamerama, gestikulacijom prekinula raspravu o kadrovskim pitanjima.

Šta li tek radi kad nema kamera, zapitala je ona.

Zlatko Kokanović iz pokreta "Ne damo Jadar" rekao je da zbog protesta za očuvanja Gornjih Nedeljica, kod Loznice, i protivljenja iskopavanjuu litijuma meštani tri godine trpe pritiske.

Nama je odavno jasno da smo prodati na svetskoj pijaci i da su otvorena vrata okupatorima, domaćim tajkunima i domaćim lešinarima da se pokloni i rasproda naša država, upozorio je Kokanović.

On je dodao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić "obećao svakom kriminalcu svoj deo kolača", jer su ga "oni doveli na vlast i održavaju ga na vlasti", a krajnji cilj im je da sa svetskim kompanijama postanu vlasnici svega što vredi u Srbiji.

Prevario se ovaj put, narod se ne boji mafije. Niko ih i ništa ne može zaustaviti osim nas, mi smo sila, narod je sila. Ima nas mnogo više nego što misle. Kao žrtve imamo pravo da se branimo svim dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima. Ako treba, daćemo živote za svoje porodice i za svoju Srbiju, poručio je Kokanović.

Na protestu je govorio i brucoš Fakulteta političkih nauka Vuk Aleksić, koji je naglasio da zahtevi protesta nemaju nikakve veze sa Vučićem, jer on za to nije nadležan, nego Vlada.

On je ukazao da trovači javnog medijskog prostora i dalje truju društvo i emituju nasilje, a da njegova generacija želi da odrastau društvu u kome se živi od rada, a ne od članske karte.

Učesnici protesta su, prolazeći pored zgrade Vlade Srbije, uzvikivali "ostavke, ostavke", "ima nas dovoljno" i "mi smo svetlo, oni su mrak".

Ispred zgrade Tužilaštva uzvikivali su "Ua, Zagorka Dolovac", a imali su i plakate protiv progona novinara, televizija Pink i Hepi, progona poštenih policajaca, kao i protiv kompanije Rio Tinto, plaćenih batinaša, direktora BIA Aleksandra Vulina i predsednice Regulatornog tela za elektronske medije Olivere Zekić.

Skup je protekao bez incidenata. (kraj) is/dal/mk

Share: