Valuta za Otvoreni Balkan

16:43 03. 08. 2023. FoNet | Desk FoNeta

BEOGRAD - Predsednik pokreta Evropski put Rade Basta smatra da je, uz podršku Evropske unije (EU), potrebno čvršće ekonomsko povezivanje zemalja članica inicijative "Otvoreni Balkan", kako bi u perspektivi ova ekonomska zajednica postala deo jedinstvenog tržišta EU.

Kako je ocenio u saopštenju, "to je moguće uraditi kroz uvođenje posebne valute za zemlje Otvorenog Balkana kako bi se još više zbližile i da bi ta valuta koristila našim zajedničkim ciljevima, a to je punopravno članstvo u EU".

"Region Zapadnog Balkana nesumnjivo je prepoznat od strane svetskih investitora kao poželjno tržište i zato je potrebno ovu inicijativu, osim Srbije, Albanije i Severne Makedonije, proširiti i na ostale susedne zemlje i zemlje iz okruženja. Samo snažna ekonomska zajednica je kompetentna na evropskom i svetskom tržištu", ističe Basta.

Prema njegovim rečima, kao što je zajednička valuta evro zbližila zemlje članice EU, tako bi i uvođenje posebne valute za zemlje Otvorenog Balkana imalo isti efekat.

"Cilj uvođenja posebne valute je da se ovaj region u punom kapacitetu pripremi za punopravno članstvo u EU", zaključuje Basta. (kraj) def/bdr

Share: