Smanjiti popularnost desničara

14:37 05. 08. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Političari partija koalicije kancelara Olafa Šolca (Scholz) pozvali su na odlučnije delovanje i bolju komunikaciju za suzbijanje popularnosti desničarske Alternative za Nemačku (AfD).

"Moramo jasnije nego do sada da objašnjavamo da naša politika zaista pomaže ljudima," rekla je Špigelu (Spiegel) predsednica kancelarovih socijaldemokrata Saskija Esken (Saskia).

"Subvencije za stanarine, dečji dodatak, kočnica cene gasa i struje - o tome se kroz galamu jedva nešto čuje," rekla je, ukazavši na mesto Zoneberg koje je u junu za gradonačelnika izabralo Roberta Zeselmana, prvog pobednika nekih izbora u Nemačkoj od osnivanja AfD 2013.

"Pritom, 44 odsto stanovnika Zoneberga imaju korist od prošlogodišnjeg povećanja minimalne plate na 12 evra. Izgleda da im niko nije rekao ko se za to pobrinuo," dodala je Eskenova.

Kopredsednica Zelenih Rikarda Lang (Ricarda) partnere u takozvanoj koaliciji semafor poziva na odlučniji nastup. "Kao vlada, moramo zračiti više samopouzdanja, koncentrisati se na bitno, raditi na rešenjima i adekvatno delovati," rekla je Špigelu.

Prema njenim rečima, sada su u fokusu stabilizacija privrede i socijalne teme.

Konstantin Kule (Kuhle) iz liberalne FDP, najmanjeg partnera vladine koalicije, ocenjuje da predstavnici vlasti moraju više da govore o stvarnim problemima ljudi i rešavaju ih.

"Poreske olakšice i investicioni podsticaji nisu pitanja kojima AfD može da se obori na ispod pet odsto, ali možda može na manje od 15 procenata," rekao je.

Najnovije istraživanje instituta YouGov podršku birača AfD procenjuje na 23 odsto. U četvrtak, politički barometar televizije ARD je pokazao da AfD ima 21 odsto podrške.

Bolje kotira samo opozicioni demohrišćanski blok CDU/CSU, dok su stranke Šolcove koalicije iza. (kraj) dep/mk

Share: