Perotiv glasanja po etničkom kriterijummu

19:32 29. 08. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

MOSTAR - Hrvatske političke stranke protive se pretvaranju Bosne i Hercegovine u bošnjačku državu u kojoj bi se Hrvatima nametali politički predstavnici, objavila je danas njihova krovna organizacija, reagujući na odluku evropskog suda da glasanje mora biti zasnovano na političkom, a ne na etničkom kriterijumu.

Evropski sud za ljudska prava (ESLJP) je danas objavio presudu u kojoj je zaključio da Bošnjaci, Srbi i Hrvati imaju privilegovan položaj u političkom sistemu zemlje, koji sud naziva etnokratijom, a ne demokratijom, prenosi Hina.

Glasanje na izborima mora biti zasnovano na političkom, a ne na etničkom kriterijumu, navodi se u presudi u predmetu Slavena Kovačevića protiv BiH.

Kovačević se etnički ne izjašnjava i živi u Sarajevu, a u tužbi je naveo da "kandidati koji najbolje zastupaju njegove političke stavove nisu bili iz "odgovarajućeg" entiteta ili "odgovarajućeg" etničkog porekla, pa nije mogao glasati za njih na parlamentarnim i predsedničkim izborima 2022. godine, saopštio je sud. (kraj) is/bdr

Share: