Promovisanje vrednosti EU

15:02 30. 08. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava saopštilo je danas da program Evropske unije "Građani, jednakost, prava i vrednosti", u kojem Srbija učestvuje kao pridružena članica, pruža finansijsku podršku za promovisanje vrednosti EU i građanskog aktivizma i da je za te namene za period od 2021. do 2027. godine potrebno 1,5 milijardi evra.

Program podržava, pre svega, organizacije civilnog društva, ali i organe javne uprave na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou, obrazovne, naučne, kao i institucije kulture – univerzitete, škole, institute i slično, u zaštiti i promovisanju prava i vrednosti EU, saopštilo je Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava.

U saopštenju se navodi da EU kroz program "Građani, jednakost, prava i vrednosti" želi da vidi projekte koji promovišu veće uključivanje građana u procese donošenja odluka u izgradnji demokratskog društva, podržavaju rodnu ravnopravnost, zatim projekte borbe protiv netolerancije, rasizma, transfobije, govora mržnje, rodno zasnovanog nasilja, nasilja nad decom. (kraj) drp/ivt/dj

Share: