Poplava tužbi

19:52 03. 09. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

BEOGRAD - Srbija zauzima deseto mesto u Evropi po broju SLAPP tužbi, čiji je cilj da zaplaši tuženog, nametne mu troškove i primora da prestane da izveštava o nekoj ličnosti ili pojavi, izjavila je potpredsednica beogradskog odbora Stranke slobode i pravde Ana Gođevac i istakla da je sramota što je svaka deveta ovakva tužba u Evropi podnesena u Srbiji.

Lavinu tih postupaka pokrenuo je bivši ministar Nebojša Sefanović kada je tužio NIN, kazala je Gođevac i dodala da su među najpoznatijim tužbe vlasnika gazdinstva Jovanjica Predraga Kuluvije i omiljenog režimskog izvođača radova “Milenijum tima”, koje su usmerene na medije, novinare i svakog ko ih spomene.

Svima je jasno da podnosioci ovih tužbi i njihovi partneri iz režima na taj način ugrožavaju slobodu medija, pravo javnosti da bude istinito, pravovremeno i objektivno informisana i da upotrebljavaju “nedostatak pravnog sistema” za ukidanje slobode govora i uništavanje demokratije, navela je Gođevac u pisanoj izjavi i podsetila da je novinarke Dafne Karuana Galicija sa Malte u vreme kada je ubijena imala više od 40 takvih tužbi. (kraj) is/bdr

Share: