Demanti firme Millenium team

12:42 08. 09. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Kompanija Millenium Team danas je u dopisu punomoćnika, advokata Dušana M. Stojkovića, demantovala navode iz vesti FoNeta obavljene 3. septembra pod naslovom "Poplava tužbi", u kojoj se prenosi izjava potpredsednice beogradskog odbora SSP Ane Gođevac da je ova kompanija među najpoznatijim podnosiocima SLAPP tužbi protiv medija i novinara.

U dopisu se "oštro demantuje" i da je Millenium team "omiljeni režimski izvođač radova" i da "sa svojim partnerima iz režima" ugrožava slobodu medija, ukida slobodu govora i uništava demokratiju.

Advokat Stojković ističe da Millenium Team "nikada nije podneo ni jednu tzv. SLAPP tužbu u Republici Srbiji" i objašnjava da je uslov da bi neka tužba bila tako označena potrebno da je "podneta od strane moćnog, imućnog lica protiv medija i to sa isključivim ciljem zastrašivanja medija, što predstavlja zloupotrebu prava".

"Daleko su ekonomski i faktički moćniji izdavači pojedinih medija od našeg vlastodavca koje tuži", navodi Stojković i konstatuje da zato ovaj uslov nije ispunjen.

Prema njegovoj oceni, "nije ispunjen ni drugi uslov, jer kompanija ne tuži da bi zastrašila, nego da bi sudu predočila zastrašivanje koje se nad njom sprovodi orkestriranim, netačnim informacijama kojima se grubo vređa poslovni ugled, što je u demokratskom društvu jedini način za zaštitu od grube namerne povrede prava, što je ovde slučaj".

"Upravo suprotno, postoji SLAPP mehanizam prema našem klijentu, samo ne sa tužbama, nego sa netačnim informacijama", tvrdi Stojković.

Kako je naveo, kompanija Millenium Team je "žrtva moćnih medija u Republici Srbiji", koji sa pozicije te moći, objavljvanjem grubih neistina, pokušavaju da osujete njeno poslovanje i "upravo ti medij vrše zloupotrebu prava".

"Želimo da ukažemo javnosti da zloupotrebu prava ne vrši naš vlastodavac, nego pojedini mediji koji krše novinarske kodekse i Zakon o javnom informisanju i medijima na štetu našeg vlastodavca", poručio je Stojković.

Prema njegovom objašnjenju, sve tužbe koje je Millenium Team podneo "za svoj cilj imaju zaštitu prava, legitimnih interesa i zaštitu poslovanja u Republici Srbiji i podnete su sa jednim jedinim ciljem zaštite poslovnog ugleda kompanije, koji je narušavan grubim neistinama objavljenim od strane pojedinih medija".

Ističući da Millenium Team u potpunosti u skladu sa zakonima uspešno posluje više od dve decenije, "nezavisno od političkih prilika u Srbiji i aktuelnih režima", Stojković je ponovo demantovao i povezivanje ove kompanije sa "partnerima iz vlasti" i navode da je ona "omiljeni režimski izvođač radova". (kraj) def/dj

Share: