Kurti nije posvećen primeni

19:53 13. 09. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države zatražile su od Kosova i Srbije, uoči sutrašnjeg nastavka dijaloga, posvećenost konkretnim obavezama u vezi sa sporazumom o normalizaciji odnosa i aneksom o njegovoj primeni, rekao je danas Glasu Amerike zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar.

Američki diplomata kazao je da od Albina Kurtija u nedavnom telefonskom razgovoru nije dobio uveravanja da je posvećen primeni sporazuma o normalizaciji i njegovog aneksa, kako je premijer Kosova objavio na društvenoj mreži Iks.

A to, kada je reč o kosovskoj strani, znači predstavljanje nacrta Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom. Kurti se nije obavezao da će to učiniti. U suštini se obavezao da će prisustvovati sastancima u Briselu i ništa više od toga, rekao je Eskobar.

On je istakao da su već vidljive posledice koje bi mogle nastupiti ako Kosovo i Srbija propuste priliku za normalizaciju odnosa.

Reč je o merama koje je uvela Evropska unija, koje se ogledaju u nemogućnosti napretka u nekim od mehanizama pristupnog procesa i prilično su ozbiljne. Iako ih Kosovo označava kao sankcije, tu nije reč o pravim kaznenim merama. Za Srbiju bi to takođe bilo veoma slično, kazao je Eskobar.

Kada je reč o Kosovu, radi se i o mogućnostima za nova priznanja, donatorskoj konferenciji, strateškom bilateralnom dijalogu sa SAD i bliskim odnosima sa NATO, dodao je.

Ukoliko ne bude napretka, sve to će biti propušteno ove godine, a i za Srbiju će biti vrlo slično. Mislim da će Evropska unija želeti da vidi jasne signale o zainteresovanosti za primenu sporazuma o normalizaciji dok budu razmatrali u kolikoj meri je Srbija napredovala u pristupnom procesu, precizirao je Eskobar.

Prema njegovim rečima, SAD nastavljaju snažnu podršku dijalogu koji predvodi Evropska unija i vide ga kao način za ostvarivanje mirnih i produktivnih odnosa između Kosova i Srbije. (kraj) is/bdr