Politika

državni sekretar SAD Entoni Blinken

Osuda nasilnih napada

25. 09. 2023. 15:32 | FoNet | Vera Barišić

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države najoštrije osuđuju koordinisane nasilne napade na kosovsku policiju kod manastira Banjska i izražavaju duboko saučešće porodici narednika kosovske policije koji je ubijen na dužnosti, izjavio je u ponedeljak državni sekretar SAD Entoni Blinken.

U Blinkenovoj izjavi koju je objavio Stejt department navodi se da počinioci tog zločina moraju odgovarati u

U Blinkenovoj izjavi koju je objavio Stejt department navodi se da počinioci tog zločina moraju odgovarati u transparentnom istražnom procesu, preneo je Glas Amerike.

"Pozivamo vlade Kosova i Srbije da se suzdrže od bilo kakve akcije ili retorike koji bi mogli dodatno da podstaknu tenzije i da odmah rade u koordinaciji sa međunarodnim partnerima na deeskalaciji situacije, obezbeđivanju bezbednosti i vladavine prava i povratku dijalogu pod okriljem EU", naveo je Blinken.

On je rekao da kosovska policija ima "punu odgovornost za sprovođenje vladavine prava u Republici Kosovo" i da "Sjedinjene Države priznaju i poštuju ulogu kosovske policije kao one koja prva reaguje u vanrednim i kriznim situacijama".

"Sjedinjene Države cene blisku koordinaciju kosovske policije sa misijom EU za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) i sa snagama NATO na Kosovu, posebno u obezbeđivanju bezbednosti civila na licu mesta", naveo je Blinken poručujući da će SAD nastaviti da prate situaciju i koordiniraju se sa svima koji su uključeni. (kraj) vbr/dj

Share: