Izbori važni i zbog Kosova

09:04 29. 09. 2023. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da će izbori, bilo da budu održani u decembru ili na proleće, biti verovatno poslednja prilika da se spreči poguban sled okolnosti koji će dovesti do toga da Srbija po „francusko-nemačkom“ sporazumu omogući da samoproglašeno Kosovo postane nezavisna država, saopštila je Narodna stranka.

"Ako Srbija na to pristane, onda bi ugrožavanje bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji i njihovo napuštanje pokrajine u ogromnom broju, kao i gubitak naših najvećih svetinja, bili bi samo prvi bolni korak, jer bi se nakon toga otvorila i druga teritorijalna pitanja“, rekao je Jeremić na sednici skupštine Opštinskog odbora Narodne stranke Vračar na kojoj su izabrani delegati za stranačku skupštinu, zakazanu za 22. oktobar.

"Isti oni koji su nam na sto stavili neprihvatljivu ponudu za Kosovo i Metohiju, ako bi ta ponuda prošla, stavili bi nam posla toga i plan za Republiku Srpsku, jer ako si prihvatio nezavisnost ’Kosova’, onda možeš da prihvatiš sve, pa i ’francusko-nemački’ plan 2.0, koji bi se na stolu našao za manje od godinu dana i to sa zahtevom za reviziju Dejtonskog sporazuma“, dodao je Jeremić.

On je istakao da sadašnje stanje na Kosovu i Metohiji nije konačno i da "nisu u pravu oni koji kažu da Srbija mora da prihvati realnost", jer su realnosti podložne promenama, što se nebrojeno puta pokazalo kroz istoriju.

"Upravo je zvanično rasformirana takozvana Republika Nagorno-Karabah na teritoriji Azerbejdžana. Pre 10 godina nije bilo mnogo njih koji bi rekli da će se za njihovog života dogoditi reintegracija Nagorno-Karabaha u Azerbejdžan, a juče se baš to dogodilo pred očima celog sveta", naveo je Jeremić.

Jeremić je dodao da u Jerusalimu „punih 800 godina nije bilo nijednog Jevrejina“, a danas je taj grad prestonica države Izrael.

"Nemoguće je od ’Kosova’ napraviti državu ako Srbija to ne prihvati. Do nas je da ne pristanemo svojom voljom na otcepljenje bilo kog dela naše teritorije. To znači odlučno ’ne’ planu koji je na stolu, poznatom kao ’francusko-nemački’ sporazum“, naveo je Jeremić. (Kraj) vip

Share: