Borba protiv talasa nasilja

20:22 30. 09. 2023. FoNet | Anđelija Stojković/Bojan Bednar

BEOGRAD - Protest Srbija protiv nasilja završen je večera na Andrićevom vencu, a voditelj protestnih obraćanja Smiljan Banjac poručio je da se moraju učiniti napori da se zaustavi talas nasilja koji je zapljusnuo Srbiju i da su jedini izlaz vanredni izbori, jer nije bilo sluha za probleme građana, poput cena hrane, korupcije i kriminala povezanog sa državom.

On je dodao da se mora učiniti sve da se tragedije poput onih u okolini Mladenovca, u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i na jugu Srbije nikada više ne ponove.

Banjac je istakao da u Srbiji vlada velika kriza i da je još izraženija kada se vidi moguća umešanost vlasti u krvoproliće u Banjskoj.

On je upitao da li Srbija i njeni građani zaslužuju da ponovo budu izloženi sankcijama.

"Samo zajedno možemo da obezbedimo ispunjenje zahteva protesta i da deci obezbedimo život bez nasilja", poručio je Banjac.

Opozicija i građani okupljeni na protestu prošetali su medijskom rutom od Doma Narodne skupštine do Radio-televizije Srbije i poručili da ako RTS ne želi da izveštava o problemima, građani će biti Javni servis.

Opozicioni poslanici iz stranke Zajedno i Zeleno levi front Nebojša Zelenović i Radomir Lazović pozvali su građane da se bore za bolju Srbiju, Srbiju brige i solidarnosti i protiv raspada države, ali i za to da kriminalci odgovaraju pred sudovima.

Oni su naveli da mnogo građana nema dovoljno visoke plate za visoke cene u prodavnicama i da su i paradajz, paprike i čvarci postali skupi, kao i meso, pa se građani na izborima moraju boriti protiv toga.

Zelenović je pozvao građane da se na izborima bore i protiv kopanja litijuma i bora u Srbiji. (kraj) is/and/bdb

Share: