Međunarodna poternica

14:57 03. 10. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

PRIŠTINA - Ministarka pravde Kosova Aljbuljena Hadžiju izjavila je danas da se čeka odluka Osnovnog suda u Prištini da zvanično zatraži "međunarodnu poternicu za teroristom Milanom Radoičićem", prenosi portal Kossev.

Ministarstvo pravde ima obavezu da uputi zahteve Suda drugim institucijama. U ovom slučaju, kada je u pitanju međunarodni poziv, čekamo da Sud uputi zahtev za međunarodno pozivanje i odmah ćemo bez odlaganja postupiti u skladu sa ovlašćenjima koja imamo, najavila je ona.

Hadžiju je naglasila da je Kosovo rešeno da traži od Srbije da preda Radoičića, iako to vidi kao priličan izazov jer je Srbija "sama režirala teroristički napad".

"Odlučni smo da tražimo predaju Radoičića Kosovu, da nastavimo sa suđenjem. Razumem da je to izazovno, jer je sama Srbija režirala ovaj teroristički napad i ne radi se samo o jednoj osobi, kako je pokušao da kaže advokat teroriste Radoičića, već Srbija stoji iza ovog napada", predočila je ona.

Takvi zločini, rekla je ona, neće biti amnestirani, takvi zločini će dobiti institucionalni odgovor na osnovu zakona na snazi.

Velika grupa napadača, kako tvrdi, pokušala je da utiče i na ovdašnje Srbe, koji im se "na sreću" nisu pridružili.

Hadžiju je dodala da, od trenutka kada se teroristički napad dogodio, institucije Kosova - Ministarstvo unutrašnjih poslova, policija, tužilaštvo i sudovi rade na potpunom rasvetljavanju slučaja.

Ministar unutrašnjih poslova i direktor policije, radi transparentnosti, održali su konferencije na kojima su detaljno objasnili kako je došlo do napada i gde su se nalazili teroristi. Preduzete su mere predostrožnosti u borbi sa teroristima, a neki od njih su sada u pritvoru zbog napada na ustavni poredak i drugih terorističkih akata, rekla je ona.

Hadžiju je zatražila pomoć međunarodnih partnera u istrazi srpskih vojnih baza u kojima su napadači, kako tvrdi, bili obučavani, uz potvrđivanje da lokalne institucije daju sve od sebe da identifikuju napadače.

Ona je ponovila da je napad na severu bio "teroristički", sa ciljem da se naruši "integritet i suverenitet zemlje". (kraj) vip/ivt/dj

Share: