Direktno iskustvo s patnjama

15:03 09. 10. 2023. FoNet | Vera Barišić

ŽENEVA - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je u Ženevi izjavio da je Srbija svesna aktuelne situacije na globalnom planu, koja je doprinela rekordnom porastu broja lica primoranih da napuste svoje domove prvenstveno usled sukoba, ali i kao posledica klimatskih promena.

Na 74. zasedanju Izvršnog komiteta programa visokog komesara UN za izbeglice (UNHCR), Dačić je rekao da je Srbija svesna enormnih napora koje osoblje UNHCR ulaže kako bi se pružila adekvatna zaštita i obezbedile potrebe onih koji se nalaze u produženom raseljenju i onih koja su izbegla iz svojih domova usled akutnih kriza, navodi se na Dačićevom nalogu na Instagramu.

Srbija, nažalost, ima direktno iskustvo sa patnjama kroz koje prolaze prisilno raseljena lica - počev od izbeglica, koja su bežala od ratova na teritoriji bivše Jugoslavije, do interno raseljenih lica koja su bila primorana da napuste svoja ognjišta na Kosovu i Metohija, do migranata koji su se našli na teritoriji Srbije u potrazi za boljim životom, naveo je Dačić. (kraj) vbr/dj

Share: