Obračun sa antisemitizmom

20:21 19. 10. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Nemačka mora odlučno i jasno da nastupa protiv antisemitizma i neprijateljstvom prema Izraelu, rekao je poslanicima u Bundestagu kancelar Olaf Šolc (Scholz). Odgovor mora biti "jasan", bez okretanja glave na drugu stranu, rekao je kancelar.

"Antisemitizam je u Nemačkoj na pogrešnom mestu i učinićemo sve da mu se suprotstavimo. Činićemo to kao građani i kao oni sa političkom odgovornošću", rekao je Šolc u četvrtak poslanicima, pred samit Evropske unije.

Prema njegovim rečima, u suštini samo treba primenjivati postojeće zakone.

"Organi nadležni za odobravanje javnog okupljanja moraju biti potpuno jasni i ne smeju dozvoliti skupove na kojima su moguća krivična dela, gde može da se očekuje urlanje antisemitskih parola, veličanje ubijanja ljudi i bilo čega nama neprihvatljivog", rekao je Šolc.  

Šolc je ponovo zatražio trenutno oslobađanje talaca koje je oteo palistinski Hamas i koje drži zatočene u Pojasu Gaze.

Kancelar, koji je ove sedmice posetio Izrael i Egipat, oštro je osudio i izjave ruskog predsednika Vladimira Putina o ratu  u Izraelu, što je Šolcu donelo i ne baš česti aplauz opozicije.

Putin je rekao da će naravno u tom ratu biti civilnih žrtava. "Nešto ciničnije od toga stvarno ne postoji", rekao je Šolc.

U svom izlaganju Šolc je istakao i značaj humaniterne pomoći za stanovnike Pojasa Gaze, koji su, naglasio je, isto žrtve Hamasa. (kraj) dep/mk

Share: