Berbokova u mirovnoj turneji

22:07 19. 10. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Šefica nemačke diplomatije Analena Berbok (Annalena Baerbock) danas je u Jordanu počela mirovnu bliskoistočnu turneju, ciljajući da suzbije eskalaciju krize posle napada Hamasa na Izrael i ublaži humanitarnu krizu u Pojasu Gaze.

U Amanu se sastala sa generalnim komesarom mreže Ujedinjenih nacija za humanitarnu pomoć Palestincima UNRWA Filipom Lacarinijem (Philippe Lazzarini), a potom je na dnevnom redu razgovor sa jordanskim kolegom Ajmanom al-Safadijem.

Berbokova u petak putuje u Izrael, gde ima zakazan sastanak sa opozicionim političarem Bennijem Gancom, inače članom ratnog kabineta premijera Benjamina Netanjahua.

Potom nastavlja turneju letom za Liban. Tamo će pre svega pokušati da ubedi državno rukovodstvo da utiče na Hezbolah protiv uključivanja u sukom u Pojasu Gaze.

Hezbolah novac za aktivnosti, uključujući napade na Izrael dronovima i raketama, dobija od Irana i računa se da je daleko moćniji od palestinskog Hamasa.

"Borba je protiv Hamasa, a ne protiv palestinskog stanovništva," rekla je ministarka pred polazak iz Berlina. Osim što će nastojati da spreči širenje sukoba po Bliskom Istoku, rekla je da će se založiti za oslobađanje talasa koje je Hamas iz Izraela prebacio u POjas Gaze.

Teroristi Hamasa su 7. oktobra upali u Izrael i ubili više od 1.400 ljudi.

Berbokova je rekla da je imenovala specijalnu izaslanicu za koordinisanje humanitarne pomoći stanovništvu Pojasa Gaze, koje je pod blokadom Izraela.

Ministarstvo spoljnih poslova procenjuje da se u Pojasu Gaze nalazi i "nizak trocifren broj" nemačkih državljanja i Berlin intenzivno radi na njihovoj evakuaciji, dodala je ministarka pred polazak. (kraj) dep/mk

Share: