Pripreme za evakuaciju

19:31 20. 10. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Nemačka vojska zbog prenje širenja bliskoistočnog sukoba razmešta dodatne snage za moguću evakuaciju državljana iz regiona. Vojska je, prema saznanjima dpa, vojnike poslala na Kipar i u Jordan.

Jedinice Bundesvera za evakuacije već su nemačke državljane izvlačile iz Sudana, saopštila su u petak ministarstva odbrane i spoljnih poslova.

Mere su priprema za slučaj daljeg zaoštravanja situacije i ne znače početak evakuacije, navodi se u saopštenju i dodaje da za povećanje pripravnosti takvog opsega nije potrebno odobrenje parlamenta.

Na Kipru se, navodi dpa, za moguću evakuaciju razmešta jedna jedinica za planiranje i komandu. Na ostrvu su i specijalne snage Nemačke mornarice (KSM), dok su u Jordan otputovali komandosi (KSK).

Krizni štab nemačke vlade je u četvrtak nemačke građane pozvao da napuste Liban zbog eskalacije u toj zemlji i sukoba u Pojasu Gaze, a poziv su sada ponovila i dva ministarstva.

"Od nemačkih državljana se zvanično traži da odmah napuste Liban. Iz Libana još ima komercijalnih letova koje mogu da iskoriste", navodi se u saopštenju. (kraj) dep/mk

Share: