Ugrožena srpska baština

13:39 09. 11. 2023. FoNet | Miloš Janković

PARIZ - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas na 42. zasedanju Generalne konferencije Unesko u Parizu da je srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji konstantno izloženo pokušajima preimenovanja, revizije nepobitnih istorijskih činjenica i fizičkom skrnavljenju.

 "Vrhunac srpske srednjovekovne umetnosti na najreprezentativniji način je predstavljen u četiri srpska manastira na Kosovu i Metohiji, upisanih na Listu svetske baštine: Dečani, Gračanica, Pećka patrijaršija i Bogorodica Ljeviška. Srpsko kulturno istorijsko nasleđe na Kosovu i Metohiji, gde se nalazi 1.300 svetinja, od nemerljivog je značaja, ne samo kada je reč o nacionalnom identitetu Srbije, već predstavlja deo vredne evropske i svetske baštine", rekao je Dačić obraćajući se prisutnim delegatima.

Dačić je u svom obraćanju, koje je prenelo Ministarstvo spoljnih poslova, podsetio i da su međunarodne snage na KiM, sa zadatkom da čuvaju srpsku i svetsku kulturnu baštinu, raspoređene su samo na pojedinim kulturnim dobrima. (kraj) mjj/dj

Share: