Poziv Beogradu i Prištini

08:17 07. 12. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države (SAD) pozvale su vlade Kosova i Srbije da ostvare konkretan napredak u ispunjavanju obaveza u okviru sporazuma o normalizaciji odnosa postignutog u dijalogu kojim posreduje Evropska unija.

Očekujemo da obe države u potpunosti primene sve obaveze koje proističu iz Osnovnog sporazuma i aneksa, ukazano je u odgovoru Glasu Amerike povodom mogućnosti da ta dva dokumenta budu uključena u pregovarački proces Srbije, odnosno poglavlje 35, kao i tvrdnji predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi to značilo da Evropska unija Srbiji zatvara vrata.

Sjedinjene Države ostaju posvećene podršci Srbiji, Kosovu i drugim državama Zapadnog Balkana u ostvarenju njihovih težnji ka evropskim integracijama i članstvu u evroatlantskim institucijama, navodi se u odgovoru.

Evropski savet bi na samitu evropskih lidera krajem naredne sedmice trebalo da se izjasni o zaključcima o proširenju – dokumentu kojim su obuhvaćeni Crna Gora, Srbija, Severna Makedonija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Turska, Moldavija i Guzija.

U nacrtu u koji je Glas Amerike imao uvid preporučeno je da Osnovni sporazum i njegov aneks, kojima su definisani koraci na putu normalizacije odnosa Kosova i Srbije, budu uvršćeni u pregovarački okvir obe strane. (kraj) vbr/ivt/dj

Share: